ROYAL BELUM

Taman Negeri Belum ditubuhkan pada tahun 2000 dan kemudian pada tahun 2003 ia dikenali sebagai ‘The Royal Belum. Pada 3 Mei 2007, Kawasan Royal Belum telah diwartakan sebagai Taman Negeri Royal Belum.

Jumlah kawasan Taman Negeri Royal Belum adalah kira-kira 117,500 hektar, yang merangkumi hampir 90% daripada kawasan Hutan Simpan Belum dan bersamaan dengan 132 hektar.

Terletak di Daerah Hulu Perak, bersempadan dengan Thailand disebelah utara dan bersempadan dengan Lebuhraya Timur-Barat disebelah selatan dan disebelah Timur bersempadan dengan negeri Kelantan. Bersempadan dengan Taman Negara Bang Lang, Thailand & Hala Bala Wildlife Sanctuary , Thailand.

Dari segi sejarah, 'Belum' nama dikatakan berasal daripada bunyi yang dipancarkan oleh serangga kayu yang berbunyi seperti “Belummm, Belummm”.

   
SEJARAH BELUM

Kira-kira 200 tahun yang lalu, Kampung Belum Lama telah dibuka oleh pasangan diraja dari Kerajaan Patani / Siam (pemerintahan Raja Reman / Rahman) yang dikenali sebagai Wan Agas. Walau bagaimanapun, penduduk tempatan memanggilnya dengan nama Tok Mekong Gas dan Tok Pulang Hari.

Semasa pendudukan British di Tanah Melayu, daerah Belum Lama telah diletakkan ke dalam negeri Perak berdasarkan Anglo-Siam 1909, satu perjanjian yang ditandatangani antara United Kingdom dan Kerajaan Siam. Kampung Belum Baru telah diwujudkan beberapa tahun kemudian oleh British semasa Darurat di Tanah Melayu. Penduduk tempatan telah dipaksa untuk berpindah disebabkan kampung tersebut telah diduduki oleh gerila komunis sebagai asas untuk mendapatkan bekalan dan latihan mereka. Kampung Belum Baru telah ditubuhkan pada tahun 1953; ianya terletak berhampiran dengan pekan Gerik dan ia masih diduduki sehingga hari ini.

ADAKAH ANDA TAHU?

Nama "BELUM" berasal dari belalang kayu (atau serangga kayu) yang dipanggil 'Belang Belong' oleh penduduk tempatan. Ia mempunyai badan berwarna perang yang panjang dengan kaki yang panjang dan kelihatan seperti kayu dengan sayap kecil dan langkah yang perlahan. Serangga ini makan pucuk pokok muda dan sangat aktif pada waktu malam. Mereka mengeluarkan nama mereka berulang kali seperti 'belang belong dan dengan itu mewujudkan nama bagi hutan hujan tropika.